HTML

Kertművészet

Mi az, ami megérint egy kertben? A növények végtelen változatossága? A színek pompája? Az ötletesség? A fények játéka? Egy nyugalmat árasztó víztükör vagy egy játékosan csobogó szökőkút? Ki tudná megmondani? Ahány ember, annyiféle válasz. Egy biztos, a kert kialakítása művészet. Művészet, amely szépséget közvetít, minden embernek, személyre szabottan. Nincs két egyforma kert, ahogy két egyforma személyiség sincs. Kertet alkotva részesülhetünk a Teremtés csodájában. Csak nyissuk ki a szemünket és a szívünket!

Friss topikok

Linkblog

Kertekről kertelés nélkül

2010.11.24. 21:24 MNO

A krizantém dicsérete

Címkék: ősz virág kert növény évelő

A latin chrysanthemum szó jelentése aranyvirág, találó elnevezés erre az ezerarcú, kedves kis növényre, amely bearanyozza a borongós, késő őszi napokat.

Eredeti hazájában, Kínában az előkelőséget, erényességet jelképezi, és külön ünnepe van (a 9. holdhónap 9. napján). Gyógynövényként tartják számon, amely megőrzi az életerőt és hosszú életet biztosít. Felhasználják a hagyományos gyógyászatban, teák ízesítésére, italok és illatszerek készítésére is.

Hozzánk, Európába Japánból került az 1700-as években. Magyar neve, a margitvirág onnan eredhet, hogy Margit napján (jún. 10.) kell a mellékbimbókat lecsipkedni, így szép, nagy virágokat hoz majd. Két fő típusa a pókos és a margarétás virágú krizantém.

 

 

 

 

 

Pókos virágú

 

 

 

 

 

Margarétás virágú

 

Az ún. rövid nappalos virágok közé tartozik: napi 8-12 órás megvilágítás és +15 fok hőmérséklet szükséges a virágzásához. A késő őszi, rendkívül formagazdag megjelenésű virág (több mint 5000 változata ismert!) az élni akarás jelképe. Ez  magyarázza, hogy nálunk halottak napján előszeretettel díszítik vele a sírokat.

Sok nő sértőnek tartja, ha krizantémmal, "temetővirággal" kedveskednek neki. Tény, hogy nem szerencsés szerelmet vallani egy csokor krizantémmal. A "virágnyelv" szerint az ajándékba adott krizantém üzenete: "csodálatos barát vagy". A fehér virágú az igazságot, a sárga a mellőzött szerelmet, a vörös a szeretetet jelképezi.

A magam részéről én szeretek krizantémot kapni. (Mit tegyek, ha egyszer virágzásának csúcspontja épp a névnapomra esik?) 

Fotók: Csörgő Krizantémkertészet, Harmonet.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr122471326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása