HTML

Kertművészet

Mi az, ami megérint egy kertben? A növények végtelen változatossága? A színek pompája? Az ötletesség? A fények játéka? Egy nyugalmat árasztó víztükör vagy egy játékosan csobogó szökőkút? Ki tudná megmondani? Ahány ember, annyiféle válasz. Egy biztos, a kert kialakítása művészet. Művészet, amely szépséget közvetít, minden embernek, személyre szabottan. Nincs két egyforma kert, ahogy két egyforma személyiség sincs. Kertet alkotva részesülhetünk a Teremtés csodájában. Csak nyissuk ki a szemünket és a szívünket!

Friss topikok

Linkblog

Kertekről kertelés nélkül

2010.12.09. 11:41 MNO

Kis kert a nagyvárosban

Címkék: kert kerttervezés apró kert városi kert

Ez a kert New Yorkban, Brooklynban található, mindössze 7,5 x 6,3 m-es területen pompázik. Alkotója Alexandra Abuza kerttervező, akinek ez volt az első nagyvárosi megbízása. Lépésről lépésre dokumentálta a kert megszületését. Az eredmény egy kedves, barátságos kis kerti zug lett. Növények, pad lugassal, terasz, tipegő, semmi extra. Pont ez az egyszerűség tetszik benne. A növénykiültetés is az én ízlésem szerint való, bírja a városi klímát, és ami fő, könnyen fenntartható.

A kert fölött látható kábeldzsungel és a kerti világításként használt "villanykörte-füzér" (nem hiszem, hogy a kerttervező koncepciója lenne) némileg azért rontja az összképet...

A kert nagyjából 2 hónap alatt készült el. A munkafolyamat lépései (fotókon és szövegesen is) itt láthatók.

A növényzet szándékosan vad jellegű, mintha mindig is itt nőtt volna. A tipegőnek a tervező mohával és zuzmóval benőtt köveket választott, közükbe kakukkfüvet és szálkás zöldhúrt (Sagina subulata) ültetett.

A sarokban a kerítésen vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) és kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) látható, előttük - szerintem - nyáriorgona (Buddleia davidii 'Nanho Blue') és cserszömörce (Cotinus coggygria) alkot szép párost.

A kicsiny kertet a nagyobb intimitás miatt magas kerítés veszi körül. Hogy a hatás mégis tágas és fenséges, az a növények jól megválasztott színkombinációjának köszönhető. A kékek, a lilák és az ezüstös zöldek hidegebb színeit jól kiegészítik, kiemelik a meleg hatású sárgák. A romantikus hatású kiültetés főbb növényei a macskamenta (Nepeta faassenii), a sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia), a ligeti zsálya (Salvia nemorosa), a palástfű (Alchemilla mollis) és a gólyaorr (Geranium). A terasz melletti fa ládákban fűszernövények kaptak helyet.

Fotók: Alexandra Abuza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertmuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr732504057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása